HOW WE LEARNED TO FLY

Session Date/Time: MONDAY, JULY 18 / 9:15am - 4:00pm

Essential Questions/Big Idea: How do we fly?

MainSlideshow:https://docs.google.com/presentation/d/1Q1ba2g876BvUCisnociQnt0VZ8FE-QRK

OIV4V5HOMTw/copy
Institute Playlist:

https://open.spotify.com/playlist/2RZjQst6qSNPd3rMvG9TP5?si=96989a60b35a4008

Time / Facilitator	Activity	Tech/Materials
10:00-10:40 40 min (outside)	Building Community - (Kurt, Marimar, Ake) Welcome - introductions - logistics Celebrating being in person, and making it work - Everyone feel safe - Translanguaging - (Kurt) Paper airplane building community (take outside) - Gesture of Greeting outside - Launch planes - Partner introductions - airplanes - (Kurt) Evolution - Caterpillar - Cocoon - Butterfly	copy paper/pens
10:40-11:10 20 min (outside)	(Kurt) Entering Text (kinetic) - Vocabulary Transformation - Handshake transformation - Human Atom - Sculptures with phrases from the text - duos, trios, groups stuck in our apartment • (atrapados en nuestro apartamento) our rooms felt too big and lonely • (nuestras habitaciones se sentían demasiado grandes y solitarias) flying over the city • (volando sobre la ciudad) exploding with every kind of flower • (explotaba con todo tipo de flor) they dreamed a thing and made it happen • (ellos sonaban algo y no hacían realidad)	vocabulary words



11:10-11:20 10 min (outside)	(Marimar) Call and Response	
11:20-11:40 (transition inside) 20 min	(Marimar) Interactive Reading - Reading in the room - Breathe in out - 3 abuelas	Book on screen
11:40-11:55 inside 15 min	 (Kurt) Finding the Essence Read back through the book and find the 6 essential words (might be a phrase; might be a list) Write them down In trios share your 6 words and why you selected them. 	
11:55-12:05 10 min	(Kurt) Cordel Introduction	
12:05-12:45 40 min	Cordel Performances - 4x4 - Individually choose one, share and talk in pairs - Repeat in groups of four - Create a performance in groups of four - Remix It! repeat, rearrange, delete - Vary It! individual, pair, entire group - Stage It! minimal staging	
12:45-1:45	Lunch	
1:45-2:20 35 min	 (Marimar) Narrative Scripts In trios, use the questions below to interview each other. Trios walk off to interview each other 	Narrative Script Handout
2:20-2:40 20 min	(Tommaso) Imaginative Portraits - Examples of photographers	
2:40-3:40 60 min.	Photography Project - Prompt: Learning to Fly Portraits. Create an imaginative portrait of how you learned to fly. - Stay in the same trios - Direct your own portrait with the help of the trio - Take portraits mezza figura	

	 If you'd like choose one archetypal object to add to your photograph Photograph in Black and White p.s. Sent photos to Tommaso
3:40-4:00	(Kurt) BTC - Habla constellation

Notes:

Photography session

- surrealist photography
- photography not to capture what is "real" but what is imagined
- "believe in a thing"
- Prompt: Portraits that are acts of the imagination don't capture "what is" capture "what could be"
- archetypal objects eternal objects leaf orange chair broom

The Habla Constellation

- multiple modalities
- translanguaging
- identities
- community intersections
- visibility
- narrative plentitude
- creative processes